luni, 21 mai 2018

Ediția a XI-a a Festivalului Național al Științei, un proiect de succes

Proiectul Festivalul Național al Științei - Zalău, și-a dovedit în timp viabilitatea. De 11 ani, la mijlocul lunii mai, platoul din fața Prefecturii Sălaj este animat de sutele de preșcolari și elevi ai unităților școlare din județul Sălaj dar și din țară, de părinții și bunicii veniți să-i încurajeze dar și de profesorii care, la fel ca întotdeauna, sunt alături de elevii lor. An de an, festivalul a crescut; au fost din ce în ce mai multe școli participante; au fost din ce în ce mai multe lucrări înscrise în concurs. Și ceea ce este cu adevărat important este faptul că aceste lucrări, fie că vorbim de postere, scenete cu conținut științific, machete sau experimente, au fost din ce în ce mai bune, mai complexe. Așa a fost și în acest an, la a XI-a ediție a Festivalului Național al Științei - Zalău.





Festivalul Național al Științei - Zalău, manifestare înscrisă în CAEN - 2018, nr.24985 / 22.01.2018, Nivel XI Științific, poziția 168, este organizat de Inspectoratul Școlar Județean Sălaj în parteneriat cu Consiliul Județean Sălaj, Primăria Municipiului Zalău, Casa Corpului Didactic Sălaj, Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău și Hanna Instruments. Partenerii media ai acestei ediții au fost posturile de radio Kiss FM, Radio România Actualități dar și cotidianul Magazin Sălăjean sau portalul ZTV. 


La festivitatea de deschidere, în prezența unui public numeros format din elevi, cadre didactice, părinți și bunici, au luat parte oficialități județene și locale, reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale, inspectori școlari și directori ai unităților școlare participante.

Ne-au onorat cu prezenţa doamna Irina Kovacs - secretar de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale; domnul Florin Florian - prefectul judeţului Sălaj; domnul Tiberiu Marc - preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj; domnul Ionel Ciunt - primarul municipiului Zalău; domnul Gheorghe Pop - senator; domnul Cătălin Pînzaru - inspector MEN; doamna Maria Pop - inspector şcolar general al ISJ Sălaj; doamna Mioara Gudea - inspector şcolar general adjunct al ISJ Sălaj; domnul Dari Toma - inspector şcolar general adjunct al ISJ Sălaj; doamna Melania Gârdan - director al Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Sălaj; doamna Florica Pop - directorul Bibliotecii Judeţene "Ioniţă Scipione Bădescu" Sălaj şi domnul Ioan Lung - directorul Colegiului Tehnic "Alesandru Papiu Ilarian" Sălaj.











Primul moment al festivităţii de deschidere a fost intonarea imnului de stat al României de către eleva Alice Ghile. După ce oficialităţile prezente au rostit discursuri prin care au elogiat acest proiect şi au urat succes participanţilor, a avut loc o paradă a preşcolarilor de la grădiniţele participante la festival. Ediţia din acest an a Festivalului Naţional al Ştiinţei Zalău este dedicată Centenarului Marii Uniri.
  
Un prim moment a fost acela al paradei preșcolarilor de la grădinițele participante. Însoțiți de doamnele educatoare, ”piticii isteți” au defilat în costume prin care și-au adus și ei contribuția la Festivalul Științei.





Esența Festivalului Național al Științei - Zalău, constă în lucrările cu care sutele de participanți participă la proiect. Fie că vorbim de machete, de experimente, de posterele tematice, cu toții au încercat să impresioneze juriul și să câștige premiile puse în joc la cele 10 secțiuni: inventivitate-creativitate (gimnaziu și liceu), aplicabilitate (gimnaziu și liceu), micii inventatori (învățământ primar), piticii isteți (învățământ preșcolar), postere - cu tema ”Știința, trecut și prezent” și scenete cu conținut științific. 

Este suficient să treci pe la standuri ca să constați că ai de a face cu proiecte și lucrări interesante, ce pun în valoare creativitatea și abilitățile elevilor. 















La sfârșitul zilei, cele mai bune lucrări, experimente, postere și scenete au fost premiate în cadrul unui eveniment de la care nu au lipsit conducerea Consiliului Județean Sălaj și a Primăriei Municipilui Zalău sau a sponsorului Hanna Instruments. Cele trei instituții au acordat premii în bani și în produse, de ecestea beneficiind elevii premiați.













Iată povestea unui eveniment de succes. Un proiect ce se derulează în Zalău de 11 ani; un proiect ce scoate știința și tehnica dintre pereții unei săli de clasă; un proiect a cărui menire este de a populariza disciplinele științifice. Un proiect pe care-l așteptăm deja pentru a XXI-a oară la Zalău. Însă, pentru asta va mai trebui să așteptăm încă un an.

Un comentariu:

  1. Știința înseamnă cunoaștere, așa că un concurs de acest fel ne ajută să observăm, să înțelegem și să interacționăm, astfel devenim mai competitivi....

    RăspundețiȘtergere