sâmbătă, 25 mai 2013

FNS - Zalău 2013

Astăzi, 25 mai 2013, s-a desfășurat la Zalău cea de a VI-a ediție a Festivalului Național al Științei. Manifestarea, devenită deja o tradiție pentru orașul Zalău, reușește să aducă în fiecare an lucrări științifice, experimente, machete și postere realizate de elevi de toate vârstele. Este o dovadă că ceea ce se învață pe băncile școlii la discipline științifice cum ar fi fizică, chimie, biologie, geografie și matematică are o aplicabilitate practică.




Festivalul Național al Științei Zalău, este organizat de Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și Inspectoratul Școlar Județean Sălaj. Echipa de proiect este formată din profesorii Chende Ana Maria - inspector școlar ISJ Sălaj, Opriș Ioan - inspector școlar ISJ Sălaj, Negrea Flavia - director adjunct C.T. ”Al. Papiu Ilarian” Zalău, Banto Mariana, Dumitraș Ramona, Matyas Zinia, Șirb Vasile și Matyas Mirel - profesori la C.T. ”Al. Papiu Ilarian” Zalău. Coordonatori ai proiectului sunt prof. Bancea Gheorghe - inspector școlar general și prof. Pop Maria - inspector școlar general adjunct la ISJ Sălaj.

Pentru ediția din acest an, s-au înscris la festival nu mai puțin de 24 de unități de învățământ (școli primare, gimnaziale, licee și cluburi ale copiilor) din județele Sălaj, Bihor, Satu Mare, Mureș și Gorj. Cele peste 500 de lucrări expuse au demonstrat că elevii au imaginație și știu să aplice în practică cunoștințele teoretice învățate la școală. 






Ploaia nu a reușit să știrbească entuziasmul elevilor și profesorilor coordonatori, care încă de la primele ore ale dimineții și-au amenajat standurile. De fapt, ploaia a fost în ton cu tema din acest an a secțiunii postere, ”Apa în viața noastră”




După amenajarea standurilor, la ora 10 a început Festivitatea de deschidere a Festivalului Național al Științei. Au fost prezenți la eveniment domnul Ciunt Ionel - prefectul județului Sălaj, domnul Marc Tiberiu - președintele Consiliului Județean Sălaj, domnul Căpîlnașiu Radu - primarul municipiului Zalău, domnul Pop Gheorghe - senator de Sălaj, domnul Bancea Gheorghe - inspector școlar general, doamna Grec Aurica - directorul Agenției pentru protecția Mediului Sălaj, domnul Lung Ioan - directorul Colegiului Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian”, doamna Pop Maria - inspector școlar general adjunct și coordonatorul Festivalului. Au fost prezenți inspectori școlari, directori, profesori, elevi și părinți ai acestora. Evenimentul s-a bucurat de prezența mass-mediei locale: postul de televiziune prin internet ZTV, cotidienele Graiul Sălajului, Sălăjeanul Magazin Sălăjean dar și televiziune Sălăjeanul TV și postul de radio Kiss FM.




Pentru prima dată, Festivalul Național al Științei Zalău, a trezit interesul și companiei multinaționale Tenaris Silcotub care a participat cu o delegație ce a realizat propria jurizare.



Între orele 10 - 14 elevii au avut ocazia să prezinte comisiei de evaluare lucrările realizate. Aceștia au reușit să impresioneze profesorii evaluatori astfel încât deliberarea și stabilirea câștigătorilor s-a dovedit a fi poate cea mai grea activitate. Cum orice competiție are învingători, aceștia au fost premiați în cadrul unei ceremonii ce a început la ora 14. Premiile au fost consistente și au constat în sume de bani oferiți de către Consiliul Județean Sălaj, în produse IT și enciclopedii. 



Lista completă a câștigătorilor, dar și galerii foto de la Festival, într-o postare ulterioară. 

Mulțumim tuturor pentru participare! Vă așteptăm și la edițiile viitoare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu